Koirien koulutusmenetelmät ja kirjoitettu teksti ovat tänä päivänä yhtä hyvä yhdistelmä, kuin bensa ja tulitikut kuivassa heinäladossa. Kirjoittamalla ei saa asioita selitettyä kovinkaan hyvin ja lisäksi keskustelijoiden taustatiedot ja asenteet vaikuttavat paljon siihen, miten asia otetaan vastaan. Kirjoitan tässä pienen pintaraapaisun aiheesta, joka omassa työssä on säännöllisesti läsnä. 

Varsin kulunut lause, mutta silti 100% paikkansa pitävä – kaikki koirat oppivat saman kaavan mukaan uusia asioita. Se ei tarkoita sitä, että kaikki koirat tulevat varmasti luokse, jos niille antaa aina makkaraa. Eikä sitä, että ne noutavat aina kaikkea, jos niiden “noutoviettti” herätetään jonkun tietyn kaavan mukaan. Eli täsmennettynä -> oppimisen lainalaisuudet ja valittu tapa soveltaa sitä eivät ole sama asia. 

Lintukoirien ohjaajat ovat olleet isoin metsästyskoirien asiakasryhmä, mutta mukaan on mahtunut aika pitkälle kaikkien roturyhmien edustajia. Suurriistakoirat, haukkuvat lintukoirat, ajokoirat, luolakoirat ja sorkka-ajurit ovat tasaisin väliajoin piipahtaneet koulutuksissa. Se, mikä luo isoimman haasteen on roturyhmän käyttötarkoitus, eli ne ominaisuudet joita olemme koiriin jalostaneet. Hirvikoiran kuuluu olla itsenäinen, se on koko homman juju. Tämän vuoksi sen luoksetulon koulutus ei ole ollenkaan sama asia, kuin cockerspanielin, tai seisojan, jotka työskentelevät ihmisen kanssa. Koiran tekemiseen puuttuminen on myös liki mahdotonta, jos se on kaukana ihmisestä. Tässä piilee myös yksi aina läsnä oleva haaste, irti laskiessa ohjaajalla ei ole ympäristön vahvisteet, eli palkkiot hallinnassa, eikä myöskään koira. Näin ollen mitään hienoa kikkaa ei ole, millä koiran saisi 100% varmasti tottelemaan aina maastossa. Koiraa ei voi kouluttaa muualla tottelevaiseksi ja olettaa sen tottelevan myös maastossa, sillä koira ei yleistä oppimaansa suoraan muihin konteksteihin. 

Jos puhutaan eettisestä, palkkioihin perustuvasta koulutuksesta, missä koira ei toimi rankaisun pelossa, on ainoa tie onnistumiseen laadukas koulutus ja isot toistomäärät. Omaan koiraan kannattaa tutustua, jotta parhaat mahdolliset motivaattorit löytyvät! Sen lisäksi, että käytössä tulee olla paljon hyviä koiran tavoittelemia palkkioita, täytyy kouluttajan tietää milloin ja miten niitä käytetään. Toimivia palkkioita tilanteesta riippuen voivat olla:

    • Hajut / kuumalle jäljelle pääsy
    • Metsästysliivin / pannan pukeminen
    • Autosta pois pääsy
    • Vapautus hakuun
    • Hyvä herkku
    • Sorkka
    • Pallon heitto
    • Lelulla leikkiminen
    • Muiden koirien luo pääseminen
    • Ihmisten moikkaaminen
    • Pääsy takaisin haukulle
    • Seisominen
    • Noutaminen
    • Ylösajo
    • Jne.

Eli aivan kaikki, mitä koira tykkää tehdä. Koirat tavoittelevat aina jotain elämässään (aivan kuten mekin), joten jo pennusta saakka olisi hyvä miettiä, kuinka koira haluamiaan asioita saavuttaa. Ja kuten ehkä huomasitte, ihmisen kehuminen ei ollut listalla. Sekin voi joitain koiria palkita, mutta tunnen todella vähän koiria joita saisi pelkällä kehumisella koulutettua kovinkaan pitkälle. Jos kehut on onnistuttu yhdistämään onnistuneesti johonkin listalla olevista asioista, ne saattavat aidosti saada koirassa riemun ja ilon tunteita aikaan, jolloin ne saattavat myös palkita koiraa. Kuitenkin jos puhutaan vain ihmisen kehusanoista, niin niillä ei ole koiralle kovinkaan konkreettista merkitystä. Poikkeuksen tekee tilanne, jossa omistaja kouluttaa koiraa pakkokeinoin ja kehuu lopuksi. Silloin ihmisen kehuminen tarkoittaa ikävän asian loppumista ja se jos mikä on helpottavaa. Koira siis palkkaantuu helpotuksen tunteesta. Se on kuitenkin palkkiona hyvin erilainen, kuin aito riemu / ilo jostain, mitä itse tavoittelee. 

“Kokeiltu on, ei toimi minun koiralla”. Bob Bailey sanoi joskus, että ihmiset odottavat aivan liikaa eläimiltä ja aivan liian vähän itseltään. Tämä pätee valitettavan usein koiran koulutuksessa. En tykkää omistajien parjaamisesta, sillä kukapa oppisi uutta, jos osoitetaan koko ajan mitä virheitä he tekevät. Ja hyvin usein ei edes tarvitse, sillä moni asiakas ymmärtää, että tässähän kouluttautuu omistaja yhtälailla kuin koira! Silloin voi kurssin vetäjäkin olla varsin tyytyväinen. Kuitenkin mukaan mahtuu myös heitä, joiden mielestä vika on aina menetelmässä tai koirassa. Jos koira ei tule luokse paremmin, kun sitä on 2 viikkoa yritetty omistajan mielestä palkita jollain, niin koulutus ei ehkä ole 

a) riittävän pitkällä em. tavoitteeseen peilaten

b) koiraa ei ole oikeastaan edes palkittu millään, mitä koira tavoittelee

c) harjoittelua on tehty aivan liian haastavissa olosuhteissa

Jos koiran kanssa on jo muodostunut ongelma, niin sillä on myös oppimishistoriaa siitä, miten tämä tilanne hoidetaan. Uudelleen koulutus vaatii suunnittelua, tutun kaavan rikkomista ja pohjatyötä palkkioiden kanssa, jotta saadaan koirakin oivaltamaan muuttuneet olosuhteet. Ongelmia ei myöskään koskaan korjata itse ongelmatilanteessa, vaan koulutus alkaa aina jostain helpommasta tilanteesta ja sitä viedään pikkuhiljaa edistymisen myötä kohti isompaa tavoitetta. Oletetaan, että ihminen ei osaa hiihtää hyvin. Lähdetäänkö silloin harjoittelemaan hiihtokilpailuihin kerta toisensa jälkeen ja todetaan, että taas viimeisenä maalissa? 

Jos palkkioihin perustuva koulutus aidosti kiinnostaa, niin tässä treeniohjelmaa, minkä avulla pääset jo hyvin koulutuksen alkuun + bonuksena saatat huomata koirasi motivaation kohonneen!

Opeta oma sana / äänimerkki jokaiselle listan palkkiolle

  1. Sano “haju” ja heti perään kyykisty kiinnostuneena ja osoita sormella maata (suurin osa koirista lähtee tässä kohtaa heti haistelemaan). Toista samassa paikassa muutaman kerran ja vaihda paikkaa. 
  2. Sano “jes” ja anna koiralle jokin superhyvä herkku. Toista 10-20 kertaa.
  3. Sano “lelu” ja aloita riehakas leikki vetolelulla koiran kanssa
  4. Koiran haukkuessa oravaa, seistessä pikkulintua tms. vie se tarvittaessa hihnalla rauhallisesti kauemmas ja heti sen ottaessa kontaktia sano “saa mennä” ja juoskaa yhdessä takaisin.

Yllä olevat sanat ovat vain esimerkkejä, voit käyttää mitä tahansa ääniä / sanoja opettamiseen. Toistojen myötä koira ehdollistuu siihen, että tämä sana / ääni tarkoittaa tiettyä asiaa ja näin saat palkittua sitä edeltävää käytöstä. Muista, että koira yleistää huonosti, joten käy läpi nämä vaiheet monessa eri paikassa. Saat kaupan päälle paljon kontaktia ja yhteistyöhalukkuutta. Kaikkein tärkeintä alkukoulutuksessa on, että sana / äänimerkki tulee ensin ja palkkio vasta sen jälkeen. Videoi, tai pyydä joku katsomaan, sillä ihmisellä on taipumus tehdä näitä yhtäaikaa. Koira oppii tehokkaammin, kun asiat tapahtuvat peräkkäin. Jos käsi lähtee ottamaan herkkua sanan kanssa yhtäaikaa, oppii koira vain sen, että kun käsi liikkuu niin herkku tulee. Siten sana “jes” ei ole ollenkaan merkityksellinen. 

Miksi pitää opettaa omat sanat palkkioille? Kuvitellaanpa tilanne, jossa kotoasi alkaa kuulumaan toisinaan piippaus ja sen jälkeen 500€ seteli lentää ikkunasta sisään. Ja tämä toistuu. Miltä tuon äänen kuuleminen tuntuu, kun tiedät mitä se tarkoittaa? Olemme todella usein ajoituksellisesti myöhässä, kun koiraa pitäisi palkita ja äänimerkillä voidaan kertoa nopeasti että juuri nyt teit jotain sellaista, mistä seuraa hyviä asioita. Lisäksi erilaiset palkkiot aiheuttavat erilaisia tunteita ja vaikuttavat viretilaan, eli voidaan valita aina opetettavaan käytökseen sopivia palkkioita. 

Yhteenvetona – metsästyskoirakin oppii, kunhan tiedetään mitä vahvistetaan, millä vahvistetaan ja miten saadaan haluttua käytöstä aikaan! Muutoin ei oikotietä onneen ole, eli työtä on tehtävä paljon ja monipuolisesti.