Hieronta
Aloitin koirahierojan opinnot Tampereen Koirahierojakoulussa syyskuussa 2022 ja opinnot kestävät aina heinäkuun alkuun 2023. Teen harjoitushierontoja opiskelijahintaan 20e/koira 30.6.2023 saakka.
Koirahieronnat totetutetaan Kannattavan koulutushallilla osoitteessa Ratamotie 46, Oulu. Kannattavan tila on kauimmainen pääty Ratamotieltä käännyttäessä ja autojen parkkeeraus aina tämän päädyn reunalle. Samassa rakennuksessa on muitakin vuokralaisia, joten ei parkkeerausta heidän puolelleen. Huom. Jos oikea paikka ei löydy, niin parkkipaikan vieressä kulkee Vahtolanpolku.
Mikäli asut hallin välittömässä läheisyydessä, tai Kiimingin taajamassa, onnistuu kotikäynti samaan hintaan. Muutoin kotikäynteihin lisätään km-korvaus 0,62e/km (sis.ALV).
Miksi koiraa kannattaa hieroa?
Koira hyötyy hieronnasta siinä missä ihminenkin. Hieronta laukaisee lihasjännityksiä, rentouttaa, parantaa aineenvaihduntaa, sekä poistaa kuona-aineita kehosta. Hyväkuntoinen lihas kestää paremmin rasitusta ja yllättäviä liikkeitä, sekä palautuu nopeammin. Hierontaa tarvitaan erityisesti silloin, kun koira liikkuu vähän / yksipuolisesti, sillä on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus, tai sen kanssa harrastetaan jotain hyvin kuormittavaa lajia. Parhaassa tapauksessa hierontaa tarvitaan vain muutaman kerran vuodessa ennalta ehkäisevänä hoitona.
Kuinka usein koiraa tulisi hieroa?
Tämä on hyvin yksilöllistä. Koira jolla on paljon lihaskireyksiä, voi tarvita aluksi muutaman käynnin tiheästi (esim. 1-2 viikon välein). Kun päästään hyvään tilanteeseen, voidaan hierontaväliä pidentää yksilön mukaan. Terve, normaalirakenteinen koira voi pärjätä hyvin ennalta ehkäisevällä hieronnalla muutaman kerran vuodessa. Jos koiralla on jotain vaivoja (ongelmia nivelissä, selkäsairaus tms.), se kuormittuu merkittävän paljon, tai sillä on rakenteessa isoja puutteita, se voi tarvita tiheämpää säännöllistä hoitoa. Tällä tavoin koiran kompensaatiot liikkeissä eivät pääse jumittamaan kehoa liikaa.
Minkä ikäisen koiran kanssa voi tulla hierontaan?
Kaiken ikäiset koirat hyötyvät hieronnasta. Ihan pientä pentua ei vielä hierota voimakkaasti, mutta sille kannattaa tehdä harjoitusmielessä lyhyitä (30min) harjoituksia, jossa se pääsee tottumaan käsittelyyn. Lisäksi pennuillakin voi olla pieniä lihaskalvokireyksiä, joita avaamalla keho pääsee kasvamaan normaalisti. Iäkkäiden koirien kanssa hieronta on myös usein kevyempää ja mahdolliset terveysvaivat on huomioitava. Sydänviat ja / tai kasvaimet ovat tyypillisesti este hieronnalle, sillä hieronta voi rasittaa koiraa liikaa, tai syöpäsolut voivat päästä leviämään nopeammin. Kerrothan näistä ennakkoon, niin voimme miettiä koiran hieronnan tarvetta / toteutusta.
Lääkäriin vai hierojalle?
Jos koiralle sattuu tapaturma, tai se alkaa ontumaan ilman selkeää syytä, tulee ensin käydä eläinlääkärissä. Hieronta voi jopa pahentaa tilannetta, jos ei ole tietoa miksi koira ontuu. Jos koiralle tulee muita yllättäviä ja selkeitä kipuoireita (käytös muuttuu, läähättää paljon, nuolee / puree itseään, on levoton tms.), kannattaa myös käydä ensin perustutkimuksissa lääkärissä.
Tule hierojalle, mikäli koiralla on askelpituus lyhentynyt, venyttelyssä on tapahtunut muutoksia, se peitsaa paljon, tai liikkumisessa on jotain muita muutoksia.
Info hierontaan tulijoille täällä.
Ennen hierontaa
Älä anna koiralle ruokaa 2h ennen hierontaa ja käytä se tarpeillaan ennen hierontaan tuloa. Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja koiralla voi tulla kova hätä, jos se ei ole käynyt tarpeillaan ennakkoon.
Mikäli koiralla on jokin raskas treeni, tai kisat tulossa, niin kerro tästä aikaa varatessa! Voimakasta hierontaa ei kannata tehdä juuri ennen raskaita suorituksia, eikä heti niiden jälkeen.
Hieronnan jälkeen
Hieronnan jälkeen koira tulisi saada juomaan nestettä, jotta kuona-aineet pääsevät poistumaan. Jos koira on huono juomaan, voit lisätä jotain extraa sen veteen mauksi. Hieronnan jälkeen samana päivänä koira kannattaa käyttää rauhallisella kävelyllä 15-30 min ja antaa muuten levätä. Saat aina tarpeen mukaan yksilöllisemmät ohjeet.
Hierontatilanne
Koiran ei tarvitse osata maata kyljellään, mutta sitä kannattaa harjoitella. Näin saat rahoillesi paremmin vastinetta, sillä lepoasennossa koiralle on paljon helpompi tehdä erilaisia käsittelyjä. Voin kuitenkin hieroa koiraa myös muissa asennoissa, joten tämä ei ole este hierontaan tulolle. Voit myös aloittaa totuttelukäynneillä, jos epäilet, ettei koira jaksa olla aloillaan tuntia.
Arka koira voi tarvita joskus useamman tapaamisen, ennen kuin se rentoutuu käsittelyyn. Tämä on hyvin yksilöllistä. Jos koiralla on taipumusta puolustautumiseen (käyttäytyy aggressiivisesti joissain tilanteissa), kuonokoppa voi olla tarpeen. Hierojalle kädet ovat tärkein työkalu, joten riskit minimoidaan tällaisissa tapauksissa.
Hinnasto
30.6. Asti: 20€ / 50-60min
1.7. Alkaen: 50€ / 50-60min
Mikäli asut hallin välittömässä läheisyydessä (Ratamotie 46), tai Kiimingin taajamassa, onnistuu kotikäynti samaan hintaan. Muutoin kotikäynteihin lisätään km-korvaus 0,62e/km (sis.ALV).
Ajanvaraukset sähköpostitse kannattava@gmail.com